Max serveert een voorproefje van de Wieleman Weizen
Max serveert een voorproefje van de Wieleman Weizen Foto:

Zalencentrum Wieleman viert 105e verjaardag

Algemeen

WESTERVOORT - Zalencentrum Wieleman zet op haar 105e verjaardag niet de verdubbelaar in, maar doet er een schepje bovenop. Het knalfeest op Hemelvaartsdag 9 mei is verdeeld rondom drie podia: een kermispodium, het Wieleman Weizen dweilfestijn en het Kleintje Westervoorts Feestcafé.

Door Susan Wiendels

“Ja, er is voor iedereen wat wils”, lacht Martijn Wieleman. Samen met collega’s Max en Rick bedacht hij het script voor het feestje, dat illustratief is voor de veelzijdigheid van het horecabedrijf, dat niets voor niets ‘het middelpunt van Westervoort’ wordt genoemd. Van een eenvoudig dorpscafé in 1919 tot een modern horecabedrijf in 2024 onder de vleugels van de vierde generatie Wieleman: Martijn. Overgrootouders Drikkus en Sientje en grootouders Herman en Riet zouden hun ogen uitgekeken hebben als ze nu over de drempel van Zalencentrum Wieleman zouden stappen. Vader Martin en moeder Diny bouwden het familiebedrijf sinds 1988 steeds verder uit. Nu telt het familiebedrijf inclusief het café, tuinzaal en serre met terras negen zalen/ruimtes rondom een dynamisch keuken.
Overdag zijn er veel vergaderingen, cursussen, presentaties en personeelsbijeenkomsten. ’s Avonds hebben 23 verenigingen er hun thuis. In het weekend bruist Wieleman van de feesten, concerten, etentjes en verjaardagen. Martijn Wieleman kan er geen genoeg van krijgen. “Als ik mensen hoor praten en lachen, heerlijk. Dan hoeft er nog niet eens muziek te zijn. Dat geroezemoes, dat vind ik het allerlekkerste geluid wat er is.” En dan zijn er natuurlijk nog Westervoortse klassiekers als Moesaete en de Wie Kent Westervoort Quiz en feesten als carnaval, Koningsdag, Westervoort in Beweging en de kermis in oktober. Allemaal zijn ze verweven met Wieleman.

Met dat kermisgevoel komt het op 9 mei helemaal goed. Anderkovver en Jos Jansen, de allereerste artiest ooit op de kermisdinsdagavond maken hun opwachting op het kermispodium. Rondom het dweilpodium brengen hofkapel Nooitgedacht, dweilorkest 94 ½ en de Dieseltrekkers de schwung erin. Martijn: "Jos Jansen heeft deze dweilorkesten allemaal opgetrommeld.”
Een bijzonder moment wordt de lancering van een nieuwe biersoort: de enige echte Wieleman Weizen. Gebrouwen bij bierbrouwerij Wentersch in Winterswijk. "Rick, Max en ik hebben eerst zes smaken geselecteerd. Daarna hebben we een bierproeverij onder collega’s gehouden om het bier te beoordelen op smaak, geur en kleur. Hetzelfde hebben we gedaan met de familie Wieleman/Bisselink en de Rotaryclub Arnhem-IJssel. Daar is dit bier uitgekomen.” Wieleman Weizen krijgt na de verjaardag een structurele plek op de tap van het horecabedrijf. "En er komt natuurlijk een eigen Wieleman Weizen-glas bij en tevens een grote 0,75 liter fles voor in de slijterij”. Bij het Dweilfestijn komen vanuit de keuken ook bijpassende gerechten vanaf onder andere de ‘smoker op Wiele-man’.

Echter kroegtijgers kunnen hun hart ophalen in Kleintje Westervoorts Feestcafé, dat gepresenteerd wordt door Arjan Koenen en Roy Wilting. Ook Gio van Veen, Marvin de Geest en Lars Wigman maken hun opwachting. Martijn Wieleman: “Het eerste Westervoortse Feestcafé was vorig jaar een megasucces met Tino Martin als publiekstrekker. Op 9 mei wordt bekend gemaakt welke gastartiest zij voor de tweede editie op 13 september hebben gestrikt in het grote feestcafé.”

De deuren van het verjaardagsfeest van Wieleman gaan om 13:30 uur open, aanvang muziek is om 14.00 uur en het feest eindigt om 19.00 uur.

Vroege vogels betalen nu nog € 10,= via www.wieleman.nl; aan de deur kost een kaartje € 15,=.